Gezicht op de Vlaggemanskade met links de Rotterdamse Schie, 1926

Gezien vanaf de kant van de Heulbrug. Op de achtergrond molen de Vlaggeman.
De Vlaggemanskade herinnert aan houtzaagmolen ‘De Vlaggeman’ aan de oostzijde van de Schie bij de Heul. De molen werd in 1681 gebouwd als paltrok. In 1810 verkocht Catharina Egos ‘de paltrok houtzaagmolen’ aan Abraham van Stolk Jzn. Deze kreeg in 1813 toestemming de molen te veranderen in een zeskante houtzaagbaliemolen. De molen werd in 1929 gesloopt. Van 1904 tot 1932 droeg het gedeelte van de Schieweg waar de houtzaagmolen stond tussen de Bergweg en de Vlaggemanstraat de naam Vlaggemanskade. Over het Noorderkanaal, in het verlengde van de Schieweg, lag tot 1972 de Vlaggemansbrug.
De foto komt uit de collectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam. De kaart uit 1920 komt van rotterdamkaart.nl
Met medewerking van de facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...