Cabaretier Maurice Dumas aan het biljart in artiestencafé Charlie’s Bar aan de Kruiskade , 1927.

Maurice Dumas, pseudoniem van Maurits Bonavang (Arnhem, 14 oktober 1878 – Amsterdam, 17 juni 1937), was een Nederlands zanger en humorist.
Dumas begon al op jonge leeftijd op te treden als komiek en vormde met zijn echtgenote Duifje Schuitenvoerder jarenlang een duettistenpaar. Gekleed in een zwarte met rood gevoerde cape en een hoge hoed werd Dumas ongekend populair als humorist-coupletzanger. Hij schreef zijn eigen repertoire (wat vele pikanterieën bevatte), dat vaak geïnspireerd was op de actualiteit. Hij leverde ook veel teksten aan collega’s. Hij stond bekend om zijn makkelijk in het gehoor liggende liedjes. De zanger J.H. Speenhoff vond hem ‘de beste rijmer onder onze humoristen’. Door critici werden zijn liedjes echter nogal schuin gevonden. Op 13 november 1901 te Amsterdam trouwde Dumas met Schuitenvoerder. Hoewel hij dus keurig getrouwd was, deed zijn repertoire vermoeden dat hij haar ontrouw was.
De Kruiskade komt reeds in 1506 onder deze naam voor. Het was toen nog maar een voetpad. Dit pad werd in de eerste helft van de 19de eeuw door de Rotterdamsche Werkvereeniging verbreed en tot een schelpweg gemaakt. In 1853 werd de weg door de stad overgenomen en bestraat. In 1401 werd ze de ‘Ka tot Rotterdam in Cool’ genoemd. De oudste kaart waarop de Kruiskade voorkomt dateert uit 1540.
De foto komt uit de collectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van de Facebookgroep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...