Microsoft heeft maandag 42 websites van een Chinese hackgroep in beslag genomen, nadat het bedrijf daarvoor toestemming kreeg van een Amerikaanse rechter. De groep gebruikte de websites volgens Microsoft voor een cyberspionagecampagne gericht op overheden en organisaties in de Verenigde Staten en verschillende Europese landen.

Nederland zat voor zover bekend niet bij de Europese landen die doelwit waren van de Chinese hackgroep, die bekend is onder de namen Nickel en ART15. Landen als Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk worden wel genoemd.

Microsoft zal het verkeer van de Chinese websites doorzetten naar beveiligde Microsoft-servers, om “bestaande en toekomstige slachtoffers te beschermen en meer te leren over de activiteiten van Nickel”. Het bedrijf zegt de hackers al sinds 2016 te volgen.

Onderzoek van Microsoft wees uit dat middels “zeer verfijnde” aanvallen schadelijke software werd geïnstalleerd bij organisaties. Daarmee konden de hackers naar verluidt data stelen en meekijken in computersystemen. De namen van getroffen organisaties zijn niet bekendgemaakt.