Max Verstappen heeft volop felicitaties en complimenten gekregen van de andere coureurs uit de Formule 1. De Nederlander pakte zondag in de slotrace van het seizoen in Abu Dhabi op sensationele wijze de wereldtitel.

“Het was een epische race en een episch kampioenschap”, zei tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. “We hadden twee rivalen die met evenveel punten de laatste race in gingen en in de laatste ronde nog wiel tegen wiel aan het vechten waren. Dat is ongelooflijk.”

De veertigjarige Spanjaard, die dit jaar bij Alpine terugkeerde in de Formule 1 en met 81 punten op de tiende plaats in het WK eindigde, complimenteerde Verstappen. “Het was een kwestie van tijd tot hij wereldkampioen zou worden. Hoewel hij in deze race wat geluk had, is hij in mijn ogen de verdiende kampioen.”

Verstappen bezorgde Red Bull de vijfde wereldtitel, nadat Sebastian Vettel tussen 2010 en 2013 vier keer op rij het WK had gewonnen. “Ik ben blij voor Max”, zei de 34-jarige Duitser, die nu voor Aston Martin rijdt.

“Lewis en Max verdienden het beiden om kampioen te worden. Het kwam neer op de laatste ronde en het had beide kanten op kunnen gaan. Voor Lewis is dit heel jammer, hij had een geweldig einde van het seizoen.”

Analyse: Hoe controversieel is de overwinning van Verstappen?

Sainz is ‘tikkeltje melancholisch’

Twee oud-teamgenoten van Verstappen, Carlos Sainz en Pierre Gasly, keken enigszins jaloers naar de prestatie van de Nederlander. “Het maakt me een tikkeltje melancholisch”, zei Sainz, die in 2015 samen met Verstappen bij Toro Rosso (nu AlphaTauri) debuteerde in de Formule 1.

“We reden samen ons eerste jaar in de Formule 1 en nu is hij wereldkampioen. Ik kijk op een goede manier tegen hem op. Ik weet nu dat het mogelijk is om je dromen waar te maken.” Sainz eindigde in Abu Dhabi als derde, achter Verstappen en Hamilton.

Gasly, die in 2018 en 2019 bij Red Bull teamgenoot was van de Nederlander, zei heel blij te zijn voor Verstappen. “We groeiden samen op in de racewereld. We wisten dat hij op een dag wereldkampioen zou worden en nu is het hem gelukt. Hij heeft het verdiend”, aldus de 25-jarige coureur van AlphaTauri

Verstappen kreeg ook complimenten van Ferrari-rijder Charles Leclerc. “Het was tot de laatste ronde een krankzinnig WK. Geweldig voor de Formule 1, iets beters was niet mogelijk voor deze sport. Felicitaties aan Max, hij was ongelooflijk.”

Verstappen is wereldkampioen: deze vijf momenten waren beslissend