De Beijerlandselaan met links bioscoop Colosseum, 1972

De Beijerlandselaan is een langgerekte winkellaan in de wijk Hillesluis in Rotterdam-Zuid. De laan bestaat uit twee gescheiden rijbanen met daartussen deels de tram en deels parkeergelegenheden. Aan beide kanten bevinden zich winkels.
Behalve de Beijerlandselaan valt ook het het noordelijke deel van de Groene Hilledijk onder het winkelgebied dat al sinds de jaren 60 bekendstaat als Boulevard Zuid. Dit was destijds een geliefde plek voor jongeren om te flaneren (‘een dijkje pikken’). Voorheen liep over deze route ook de stoomtram van de RTM naar onder andere Hellevoetsluis, plaatselijk ook wel bekend als ‘het moordenaartje’.
Toen in 1929 het Colosseum Theater opende, was dit de enige bioscoop in Rotterdam-Zuid. Enkele jaren geleden was er nog een kleine bioscoop in het feestgebouw ‘Feijenoord’ aan de Oranjeboomstraat geweest, maar dat stelde weinig voor vergeleken met het splinternieuwe Colosseum Theater dat was gebouwd op initiatief van Carel van Zwanenburg (1875-1930). Van Zwanenburg was begonnen als pianist en orkestleider in de Tivoli Bioscoop (want we hebben het over een tijd dat films nog zwijgend waren en met live muziek werden begeleid). In 1917 exploiteerde hij het Luxor theater aan de Kruiskade totdat dat aan de UFA werd verkocht. Het nieuwe complex bevatte ook woningen en winkels, en een forse theaterzaal met toneel en bioscoopvoorziening met in totaal 1034 zitplaatsen en daarmee één van de grote bioscoopzalen van de stad. Het theater had een eigen bioscooporkest en er werd vaak ook variété opgevoerd en ook bij de filmavonden was regelmatig ook ‘live’ programmering.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van de Facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...