Leonard ‘Hub’ Hubbard, medeoprichter van The Roots, is op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was ook bassist ten tijde van de eerste zeven albums van de hiphopband, die bekend is van onder meer de wereldwijde hits The Seed (2.0) en You Got Me.

“Met pijn in ons hart nemen we afscheid van onze broer Leonard Nelson Hubbard”, meldt The Roots op Instagram. “Moge je heengaan rust brengen bij je familie, vrienden, fans en iedereen die van je hield. Rust in melodie, Hub.”

Hubbard had al meerdere jaren een vorm van bloedkanker, schrijft entertainmentnieuwswebsite Deadline. Zijn vrouw Stephanie zei tegen televisiezender Philadelphia 6abc dat het in de nacht voordat hij overleed snel achteruit ging, maar dat hij niet lang heeft hoeven lijden.

Hubbard trad in 2007 voor de laatste keer op met de Amerikaanse band. The Roots werd in 1987 opgericht in Philadelphia en bracht het debuutalbum Organix uit in 1993.

In 2003 werd The Roots door muziekblad Rolling Stone uitgeroepen tot een van de twintig beste liveacts ter wereld. De hiphopformatie is sinds 2014 de huisband van The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, en was dat tussen 2009 en 2014 bij Late Night with Jimmy Fallon.