Avondopname van concertgebouw De Doelen met op de achtergrond het Centraal Station, 1972

De Doelen is een concert- en congresgebouw in Rotterdam. Het is met ruim 450.000 concertbezoekers bij 600 concerten per jaar het tweede concertgebouw van Nederland ná het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam, maar voor TivoliVredenburg te Utrecht. Samen met de congres- en evenementenbezoekers loopt dit aantal op tot ruim 650.000 bezoekers per jaar. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) is de belangrijkste huurder van de Doelen. Voorts worden er pop, jazz en klassieke muziek gespeeld en faciliteert het gebouw het International Film Festival Rotterdam met kassa- en informatieruimten en filmzalen.
De naam komen we voor het eerst tegen in de 17e eeuw, toen door een groep stadsmuzikanten regelmatig concerten werden gegeven in een gebouw genaamd ‘De Doele’ dat aan het Haagseveer stond, dicht bij de Delftsche Poort. Dit gebouw was een vervanging van de bestaande St. Joris Doele, dat sinds de middeleeuwen de sociëteit was geweest van het gilde van de voetboogschutters (een doelen). Voetboogschutters oefenden in het boogschieten op ‘doelen’. Dit schuttersgilde kreeg in 1697 officieel vergunning om in hun gebouw concerten te organiseren.
In 1844 werd ter vervanging van De Doele aan het Haagseveer de Groote Doelezaal aan de Coolsingel geopend, maar deze moest een kleine eeuw later, in 1930, wegens bouwvalligheid worden gesloten. In 1934 werd de nieuwe, herbouwde Doelenzaal in gebruik genomen. Deze werd in mei 1940 bij het bombardement van Rotterdam verwoest.
De eerste paal voor het huidige gebouw werd op 9 juli 1962 geslagen door Eduard Flipse (dirigent van het RPhO). Op 18 mei 1966 werd het nieuwe concert- en congresgebouw de Doelen geopend. Hiermee werd een traditionele naam in ere hersteld. De goede akoestiek van het nieuwe gebouw wordt geroemd. Tevens was het gebouw een bekroning van de wederopbouw in de eerste twee decennia na de oorlog.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van de facebook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...