Voor het eerst in bijna zes jaar staat zondag de Friese derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen op het Eredivisie-programma. Beide clubs, en vooral beide supportersgroepen, zijn al maanden bezig met deze beladen clash.

“Eigenlijk al sinds het moment dat Cambuur promoveerde, gaat het over die twee duels”, zegt Heerenveen-trainer Johnny Jansen. “Deze wedstrijd brengt zo veel meer met zich mee. Is toch geweldig, die gezonde rivaliteit? Er telt maar één ding: we willen onze supporters trots maken.”

Jansen leeft ondanks verplichtingen in het bekertoernooi al de hele week naar de wedstrijd in Leeuwarden toe. “Me helemaal afsluiten van de wedstrijd tegen Cambuur lukte gewoon niet. De media of bij het boodschappen doen: iedereen heeft het erover”, aldus de trainer van Heerenveen, die zeker bij dit duel baalt van de lege stadions.

“Heel jammer. Zulke wedstrijden horen met publiek te worden gespeeld. Maar het is zoals het is. Een voordeel dat de thuisvakken leeg blijven? Misschien. Dat zullen we zondag zien.”

Bij de laatste Friese derby, in januari 2016, was Foppe de Haan de trainer van Heerenveen.
Bij de laatste Friese derby, in januari 2016, was Foppe de Haan de trainer van Heerenveen.

‘Het zijn altijd fantastische belevenissen’

Bij Cambuur ontbrak interim-trainer Pascal Bosschaart vrijdag op de persconferentie vanwege de bruiloft van zijn broer. Assistent-trainer Martijn Barto blikte daarom vooruit, bij afwezigheid van de zieke hoofdcoach Henk de Jong.

“Op straat en via de digitale wereld krijgen de spelers genoeg mee over het belang van de derby, en daarbij proberen de fans ons logischerwijs op scherp te zetten”, aldus Barto.

“Zelf heb ik het treffen met sc Heerenveen meermaals als speler mogen meemaken en dat waren stuk voor stuk fantastische belevenissen. De aanloop naar de ontmoeting, met de laatste training en dan de emotie bij die duizenden supporters op de gezichten, dat vond ik echt mooi.”

Op de training van Cambuur ontbraken Doke Schmidt en Issa Kallon, maar zij zijn er volgens Barto zondag gewoon bij. De aftrap in Leeuwarden is zondag om 12.15 uur.

Bron: NU.nl/ANP