Facebook-moederbedrijf Meta spant een rechtszaak aan tegen mensen die met websites die lijken op de inlogschermen van Facebook, Instagram of Whatsapp de inloggegevens van gebruikers proberen te stelen. Volgens Meta werden sinds 2019 meer dan 39.000 van dit soort pagina’s gemaakt.

Mensen die op zo’n site terechtkomen, zien een nagemaakte versie van het inlogscherm van Meta-diensten. Als ze daarop hun gebruikersnaam en wachtwoord invullen, worden die door criminelen gekopieerd. Dit soort gegevens kunnen worden gebruikt om mensen af te persen. Ook is het mogelijk dat criminelen daarmee identiteitsfraude plegen.

De personen achter deze tienduizenden phishingsites gebruikten een dienst waarmee ze hun identiteit en locatie afschermden. Ook de identiteit van hun hostingproviders was niet te achterhalen.

Sinds maart van dit jaar werden de aanvallen heviger en werkte Meta samen met de gebruikte dienst. Zo konden de identiteiten van de hostingproviders en verdachten worden achterhaald. Ook werden duizenden van de pagina’s offline gehaald.