Een schaatsend paar op de ijsbaan van IJsclub Kralingen, 1956

De IJsclub was gevestigd aan een groot weiland nabij de Kralingse Plas dat in de wintermaanden onder water werd gezet. Al in 1938 waren er plannen om een overdekte kunstijsbaan aan te leggen in de stad. Als locatie voor deze baan werd het terrein van IJsclub Kralingen genoemd. De ontwerpplannen, gemaakt door het architectenbureau Brinkman & Van den Broek, wezen echter uit dat de exploitatiekosten voor de IJsclub te hoog zouden zijn. Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog maakte definitief een einde aan deze plannen.
In de dertiger jaren had IJsclub Kralingen te maken met een teruggang van leden en financiële middelen. Dit was een direct gevolg van de economische crisis en zeven ijsloze winters in elf jaar tijd. Daar kwam nog eens bij dat IJsclub Kralingen in 1933 voor het eerst te maken kreeg met concurrentie. In dat jaar opende de eerste spuitbaan van Rotterdam op het terrein van het ‘Oostelijk Tennispark’ en kort daarna een dergelijke baan op het Nenijtoterrein. Hier kon sneller en vaker geschaatst worden dan op natuurijs en het ledenaantal van IJsclub Kralingen liep gestaag terug. Van een overdekte kunstijsbaan kon geen sprake zijn, maar desondanks realiseerde de IJsclub midden in de oorlog twee eigen spuitijsbanen.
De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van de facbook groep Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...