Apple-topman Tim Cook heeft het afgelopen jaar bijna 100 miljoen dollar (zo’n 88,5 miljoen euro) verdiend. Het grootste gedeelte van dat bedrag is afkomstig uit aandelen.

Cook kreeg afgelopen boekjaar extra veel aandelen toegekend omdat hij Apple tien jaar leidde. In 2020 kreeg hij bijvoorbeeld een totale beloning van nog geen 15 miljoen dollar.

Het basissalaris van Cook is al jaren 3 miljoen dollar. Daarnaast kreeg hij 12 miljoen dollar omdat Apple bepaalde doelen voor omzet en operationele winst behaalde. Via aandelen kreeg hij nog eens meer dan 82 miljoen dollar.

Verder betaalde Apple nog zo’n 1,4 miljoen dollar voor onder meer de beveiliging van Cook en het gebruik van privévliegtuigen. Van het bestuur van Apple moet Cook sinds 2017 voor al zijn reizen, zowel zakelijk als privé, gebruikmaken van een privévliegtuig. Daar betaalt het techconcern dus ook voor.

Van de aandelenopties die Cook de afgelopen jaren kreeg, kwamen ruim vijf miljoen aandelen beschikbaar om te verkopen. Die waren 754 miljoen dollar waard.

Cook heeft al eerder aangegeven het grootste deel van zijn rijkdom aan goede doelen te willen schenken. Naar verluidt is de 61-jarige Apple-topman daar ook al mee bezig.