De Hugo de Grootstraat met rechts de gebouwen van de Veemarkt, 1901

Op de achtergrond is de Allerheiligste Verlosserskerk aan de Goudse Rijweg te zien.
De Hugo de Grootstraat is vernoemd naar Hugo de Groot, rechtsgeleerde (1583-1644), pensionaris van Rotterdam 1613-1618. Zijn beeld staat voor het stadhuis. De straat liep vóór het bombardement in mei 1940 van de Goudse Rijweg naar de Goudsesingel. Het noordelijke gedeelte van de straat, tussen Goudserijweg en (Lange) Warande, heette vroeger Gasthuislaan, Buitenlaan of Boerenlaan. De naam Gasthuislaan herinnerde aan het gasthuis dat in de 16de eeuw hier land bezat en de laan had aangelegd.
De vergunning voor het houden van een veemarkt in Rotterdam dateert uit 1299. Tot 1853 werd de veemarkt op de Nieuwemarkt gehouden. Omdat dit nogal wat overlast voor de bevolking gaf, week zij uit naar het Hofplein. In 1867 werd besloten de veemarkt te verplaatsen naar het gebied tussen de Boezemsingel en de Goudse Rijweg. De veemarkten werden elke week op maandag en dinsdag gehouden: op maandag met name voor de schapen en varkens en op dinsdag voor de paarden en koeien. Het grootste gedeelte van het aangevoerde vee was bestemd voor de consumptie en ging na de verkoop naar het openbaar slachthuis (abattoir) aan de Boezemstraat. Dit werd in 1883 gebouwd. Het was voor die tijd een modern gebouw met een laboratorium en grote koelcellen. Het lag achter de Boezemstraat en de Sophiakade. Het abattoir bezorgde veel Crooswijkers werk. In 1981 werd het abattoir in Crooswijk gesloten, nadat al in 1974 de veemarkt verplaatst werd naar de Spaansepolder.
De fotograaf is P.F. van den Ende en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van http://www.verborgenkwaliteitenvancrooswijk.nl/…/Topic2…
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...