De Europese Unie werkt de komende maanden aan wetgeving om technologiebedrijven te verplichten meer te doen tegen seksueel misbruik van kinderen. De huidige regeling op basis van vrijwilligheid zal worden aangescherpt, zei een topambtenaar in een interview.

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson vertelde de Duitse krant Welt am Sonntag dat internetproviders en socialemediabedrijven in 2020 zo’n 22 miljoen meldingen over seksueel misbruik van kinderen hadden doorgegeven, tegenover 17 miljoen in 2019.

Maar dat is volgens haar slechts een fractie van het daadwerkelijke aantal strafbare feiten. “Ik zal in de komende maanden wetgeving voorstellen die bedrijven verplicht seksueel misbruik van kinderen op te sporen, te melden en te verwijderen”, zegt Johansson. “Een melding op vrijwillige basis is dan niet langer toereikend.”

Sociale netwerken en mail- en chatdiensten als Facebook en Google mogen volgens de huidige EU-regels zelf bepalen of en hoe ze tegen seksueel misbruik optreden.

Johansson pleit voor een betere coördinatie van de strijd tegen misbruik van minderjarigen en voor de oprichting van een gespecialiseerd Europees centrum voor betere preventie, rechtshandhaving en slachtofferhulp.