Gezicht te Overschie. De Delftse Schie met veerhuis en de Grote Kerk, 1910

Overschie is een voormalige gemeente in Zuid-Holland. De naam Overschie wordt reeds in de tiende eeuw genoemd (‘Ouwe Schie’), toen het dorp een kleine nederzetting in een groot moerasgebied was. In Overschie komen de vier wateren bij elkaar die alle vier kortweg met Schie worden aangeduid: de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie.
Terwijl de plaatsen rond Overschie groeiden, is de plaats zelf altijd klein gebleven. Uiteindelijk is Overschie in augustus 1941 door de buurgemeente Rotterdam geannexeerd. Het oude Overschie is redelijk goed intact gebleven. Al in de 12e eeuw was er sprake van een kerkgebouw aan de Schie. Het gebouw viel diverse malen ten prooi aan oorlogsgeweld en brand. De resten van het eerste kerkgebouw werden gevonden nadat de voorlaatste kerk, die omstreeks 1500 werd opgetrokken, in 1899 afbrandde. De eerst bekende afbeelding van de Overschiese kerk dateert uit circa 1512.
Deze kerk had een grote vierkante toren aan de westzijde, waarop begin 17e eeuw de karakteristieke spits werd aangebracht. De kerk kwam in de loop van de tijd steeds sterker in verval. Tevens werd de kerk aan het eind van de 19e eeuw te klein voor de kerkelijke gemeente. Er werden daarom plannen ontwikkeld om de kerk te restaureren, waarvoor de Rotterdamse architect B. Hooijkaas jr. werd aangetrokken. De aanpassingen waren echter zo drastisch dat ook sloop/nieuwbouw een serieuze optie werd. Er bestond geen eensgezindheid over de plannen. Terwijl de controverse voortwoedde, sloeg op zondagavond 19 maart 1899 de bliksem in de torenspits, die daarop vlam vatte. De gehele kerk brandde vervolgens af. Er was geen andere keuze meer dan nieuwbouw, en architect Hooijkaas kon een nieuwe kerk ontwerpen. De toren wordt als beeldmerk van het dorp Overschie in de oude vorm hersteld.
De fotograaf is Henri Berssenbrugge en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en van de stichting Grote Kerk Overschie.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...