De wereldwijde verkoop van computers is in 2021 met 15 procent toegenomen in vergelijking met 2020, meldt marktonderzoeker Canalys. De grootste reden is de aanhoudende vraag naar computers door het vele werken en studeren vanuit huis in coronatijd. Lenovo was vorig jaar koploper bij de verkoop, gevolgd door HP, Dell, Apple en Acer.

Volgens de cijfers van Canalys werden vorig jaar 341 miljoen computers verscheept. Dat waren er in 2020 nog 297,6 miljoen. Vergeleken met 2019 steeg het aantal verscheepte computers vorig jaar met 27 procent.

De marktonderzoeker zegt dat het aantal verscheepte computers in 2021 het grootst is sinds 2012. De totale omzet uit computerverkoop bedroeg vorig jaar volgens Canalys meer dan 250 miljard dollar (zo’n 220 miljard euro). Een jaar eerder kwam dat bedrag uit op 220 miljard dollar.

“Dat de markt ondanks de leveringsproblemen een dubbelcijferige groei laat zien na een al indrukwekkend 2020 spreekt boekdelen over hoe sterk de vraag naar computers was in de afgelopen twaalf maanden”, zegt een analist van Canalys in een toelichting. De analist verwacht dat de groei ook dit jaar nog zal aanhouden.

Deze computermakers hadden het grootste marktaandeel

  1. Lenovo (24,1 procent)
  2. HP (21,7 procent)
  3. Dell (17,4 procent)
  4. Apple (8,5 procent)
  5. Acer (7,1 procent)