Visser vindt vuilniszakken vol menselijke schedels in het water: ‘Ik stapte nét naast zo’n schedel’

Een visser die met zijn kano het water bij Zuidland op voer, heeft zondag een verzameling menselijke schedels gevonden. Hij vond vrijdag al een paar schedels, zondagmiddag heeft hij de politie opnieuw gebeld voor een nieuwe vondst.
Erik Sagan wilde vrijdagmiddag nog even een uurtje vissen met zijn kanoën in de namiddagzon. “Ik stapte nét naast zo’n schedel”, vertelt Erik. “Ik dacht: is dit nou echt of niet? Er lag een zak bij, dus ik vermoedde het ergste: en ja, daar zaten nog meer schedels en onderkaken in.” De politie kwam en haalde de schedels uit het water.
Schedel op de bodem van het Spui
Schedel op de bodem van het Spui
Voor zijn gemoedsrust ging Erik zondag terug naar het water. “Ik wilde vandaag de angst wegnemen dat het in mijn hoofd ging spoken, dus ik ben nog een keer gegaan”, legt de visser uit. “Ik ga er nu vanuit dat ik er niet nog een keer tegenaan loop. Dat hoop ik.”
Uiteindelijk vonden Erik en de politieagenten wel tien tot vijftien schedels. Het lijkt niet op een recent misdrijf, zegt de politie. “Maar het blijft bizar natuurlijk, onwerkelijk. De manier waarop de tanden ontbraken, het was niet mooi wit, maar oud. Ik ben blij dat er geen vlees aan zat.”
  Visser vindt vuilniszak vol schedels

‘Bijzondere hobby’

De forensische opsporing vertelde Erik dat er lijmresten op de schedels zouden zitten. “Dus het is waarschijnlijk een hobbyist geweest, een verzamelaar. Het is wel een bijzondere hobby”, lacht Erik. “Om één of andere reden wilde die persoon er kennelijk vanaf. Misschien heeft hij eindelijk aan zijn vrouw verteld dat het echte schedels waren”, lacht hij.
Forensische Opsporing onderzoekt de schedels
Forensische Opsporing onderzoekt de schedels
Erik hielp de agenten mee de schedels uit het water te halen. In een zak die wat verder lag vond hij ook nog beenderen. De visser hield zich vrijdag de hoopvolle gedachte voor dat iemand die al heel lang een dierbare mist nu misschien eindelijk vragen beantwoordt krijgt. “Dat zou nog steeds kunnen en dat blijft een mooie gedachte.”

Marktplaats

De visser hoorde zondag dat de schedels wel 500 euro per stuk waard zijn. “Dus ik had ze op marktplaats kunnen zetten, maar ik denk niet dat ik ze nog terug krijg”, lacht hij.
Team Forensische Opsporing heeft al een zak vol schedels verzameld
Team Forensische Opsporing heeft al een zak vol schedels verzameld
Het Spui is voortaan geen plek om te mijden voor Erik. “Deze plek is voor mij ultiem genot: sport en ontspanning. De vondst zal altijd in mijn gedachte blijven, maar niet traumatisch.”
Het Nederlands Forensisch Instituut gaat onderzoeken hoe oud de schedels zijn en waar ze vandaan komen. Dat is niet in een paar dagen gedaan maar kan best even duren, zegt de politie.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...