Drugsverdachte Piet Costa wil niet als Godfather worden gezien

Hij blijft als een mysterieuze figuur in de rechtszaal zitten, de capuchon over het hoofd getrokken, mondkapje voor, consequent zwijgend. Roger P. alias ‘Piet Costa’. In de ogen van justitie is de 50-jarige Rotterdammer de absolute leider van een grote drugsorganisatie. Maandag probeerde zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers dat beeld aan diggelen te schieten. “Het zijn allemaal spookverhalen.”
De aanklacht is niet mals: in totaal zou 6000 kilo cocaïne zijn geïmporteerd, naast plannen voor een mega-transport van 25000 kilo. Eis: bijna achttien jaar cel. Justitie zag onder meer dat Piet Costa ‘als een koning’ werd rondgereden en een zeer luxueus leventje leidde.
Advocaat Kuijpers was boos over dit geschetste beeld. “Je ziet het steeds vaker in Nederland dat verdachten worden opgepompt. Het regent ‘Godfathers’, de één nog groter dan de andere.” Zijn cliënt past niet in dat profiel, als ‘gewone Rotterdammer’.
Overdreven, ja zelf ‘exorbitant’ vindt hij de eis van bijna 18 jaar cel. “Misdaad verkoopt, dus komt het OM met zo’n hoge eis.” Kuijpers somde een paar eerdere uitspraken op voor liquidaties, waarbij door de Rotterdamse rechtbank 18 jaar was opgelegd. “Dat zijn levensdelicten, geen vermeende drugszaken zonder geweld waar we het hier over hebben.”

Fakkeldrager

Volgens de advocaat ligt tegenwoordig niemand meer wakker van drugstransporten. “Hoezo ‘geschokte rechtsorde’? Weet u wat op de dag van deze eis op de voorpagina’s stond? Niet deze zaak, maar die van de fakkeldrager die bij minister Kaag voor de deur stond. Nederland is bezig met The Voice of Holland, niet met drugs.”
Het bewijs in deze omvangrijke drugszaak met acht verdachten komt voornamelijk uit gekraakte PGP-telefoons en toestellen die aangesloten waren bij Encrochat. De verdediging zegt dat het kraken van de gegevens onrechtmatig is verlopen en dat voor de Nederlandse rechter niet te controleren valt hoe de persoonlijke gegevens zijn opgevist. Los daarvan, zegt advocaat Jan-Hein Kuijpers, staat ook niet vast dat enkele telefoons van Roger P. waren.

Martelcontainers

Justitie verwijst naar de adressen, die toch aardig overeenkomen met de bijnamen van de verdachte: ‘kale’, ‘opa’, ‘The Dutch’ en ‘kale Costa’. Kuijpers: “Ik zie hier in de zaal al een paar kale mannen, dat is niet uitzonderlijk. En dat ‘Costa’ kan slaan op de Costa del Sol, de Costa Brava, of ik weet niet hoeveel Costa’s.” De bijnaam ‘Piet Costa’ zou ontleend zijn aan Costa Rica waar Roger P. heeft gewoond en van waaruit hij volgens justitie zijn drugstransporten opzette.
Woensdag staat Roger P. opnieuw terecht in een andere zaak: die van de martelcontainers die in Noord-Brabant zijn gevonden. “Mijn cliënt gruwelt van geweld”, nam advocaat Kuijpers alvast een voorschot op dat proces. Ook daar zal hij gaan zwijgen, zo weet de advocaat. Het drugsproces in Rotterdam duurt nog wel even voort. Een vonnis valt pas over een paar maanden te verwachten.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...