Rafael Nadal is weer een stap dichter bij zijn 21e Grand Slam-titel doordat hij de halve finales van de Australian Open heeft bereikt. De Spanjaard rekende met 6-3, 6-4, 4-6, 3-6 en 6-3 af met Denis Shapovalov, die behoorlijk gefrustreerd raakte.

Aan het einde van de eerste set noemde Shapovalov de umpire corrupt. In de ogen van de 22-jarige Canadees nam Nadal telkens te veel tijd tussen zijn services, zonder dat de scheidsrechter daar iets aan deed.

Er ontstond een woordenwisseling tussen Shapovalov en de umpire, waarna Nadal naar het net kwam om de vrede te herstellen.

De 35-jarige Nadal kende in de eerste twee sets geen problemen met de nummer veertien van de wereld. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar gaf geen enkel breakpoint weg en had zelf steeds aan een break genoeg.

Nadal wankelt na verlies in derde en vierde set

In de derde set kantelde het spelbeeld. Shapovalov ging beter serveren en Nadal kreeg juist steeds meer moeite op zijn opslagbeurten. Laat in de set benutte de jonge Canadees zijn vierde breakkans.

Vervolgens wankelde Nadal. In de vierde set kwam hij al vroeg een break achter en ondanks twee breakpoints in de laatste game haalde Shapovalov de set binnen.

Beide spelers stonden al ruim drie uur en een kwartier op de baan toen de vijfde set begon. De vermoeidheid speelde zowel Nadal als Shapovalov duidelijk parten. In lange games kregen ze allebei breakkansen.

Nadal sloeg als eerste toe en nam een 3-0-voorsprong. Daarna kwam de enkelvoudig winnaar van de Australian Open (in 2009) niet meer in de problemen en na vier uur en negen minuten benutte hij zijn eerste matchpoint. De nog altijd gefrustreerde Shapovalov reageerde op het verloren matchpoint door zijn racket kapot te slaan.

Als Nadal erin slaagt de Australian Open te winnen, dan is hij recordhouder qua Grand Slam-titels. Nu deelt hij het record nog met de in Melbourne afwezige Novak Djokovic en Roger Federer.

In de halve finale treft Nadal de winnaar van de partij tussen Gaël Monfils en Matteo Berrettini.