Bijna alles open tot 22:00 uur en publiek bij sportwedstrijden: de versoepelingen op een rijtje

Vanaf 05.00 uur woensdagochtend wordt weer een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat hebben premier Rutte en minister Kuipers verteld op de persconferentie dinsdagavond. De maatregelen gelden in ieder geval tot 8 maart. Over drie weken worden de regels opnieuw tegen het licht gehouden.
Eerst de maatregelen die blijven: Anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen in het OV, in winkels, horeca en theaters, en het liefst overal waar je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Thuis mag je maximaal 4 personen ontvangen. Voor volwassenen blijven de quarantaine regels hetzelfde. Nachtclubs blijven nog dicht.

Horeca en cultuur

De horeca en de cultuursector kunnen van 05.00 uur tot 22.00 uur weer open. Dus cafés, restaurants, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken openen woensdag hun deuren.
Voor toegang tot een restaurant of theater moet je een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Binnen moet een mondkapje op, tenzij je op je plek zit.
Doorstroomlocaties zoals musea mogen 1 bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen, tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats, zoals theaters, geldt een maximum aantal bezoekers van ongeveer een derde van de capaciteit.

Sport en evenementen

Bij sportwedstrijden is weer publiek welkom, zowel bij binnen- als buitensporten, maar binnen hooguit 1250 bezoekers. Voor wedstrijden buiten, zoals in de Kuip of op het Kasteel, mag een derde van de stoelen bezet zijn.
Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn voorlopig nog niet toegestaan.

Onderwijs en quarantaine

Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon als ze zelf geen klachten hebben. Ze moeten alleen thuis blijven bij klachten en zich dan meteen laten testen.
Tot nu toe moest een hele schoolklas in quarantaine als drie kinderen besmet zijn. Die regel vervalt vanaf morgen. Alleen kinderen die klachten hebben of positief zijn getest blijven thuis.
Voor onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen. Zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben. Andere regels blijven van kracht: leerlingen vanaf groep 6 moeten 2 keer per week een zelftest doen en mondkapjes dragen in de gangen van de school.

Quarantaine

De quarantaineregels voor volwassenen blijven hetzelfde. Na een positieve test moet je in isolatie. Wie in contact is geweest met een besmet persoon maar minimaal een week geleden een boosterprik heeft gekregen of korter dan acht weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet in quarantaine (tenzij mensen klachten hebben). Ook als uit overleg met de werkgever blijkt dat iemand zonder klachten onmisbaar is en voldoet aan de voorwaarden van werknemers in essentiële bedrijfsprocessen, hoeft die niet in quarantaine.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...