Gezicht in de Jufferstraat, ongeveer ter hoogte van de Zuiderkerk, 1908. Op de achtergrond de huizen aan de Wijnhaven

Deze straat dankte haar naam aan de daar gelegen scheepswerf ‘de Geldersche Joffer’ van de scheepstimmerman Gerrit Jansz. Geldersche Blom of ‘in de Gelderse Blom’. Deze kocht 28 juni 1613 een huis aan de Wijnhaven op de hoek van de oude Jufferstraat. De naam van de scheepswerf was, behalve naar de eigenaar, genoemd naar de ‘juffers’, een bijzonder soort palen, die in de scheepsbouw werden gebruikt. De straat langs de scheepswerf werd eerst Gelderse Jufferstraat en later alleen Jufferstraat genoemd. De Jufferkade die gedeeltelijk op het terrein van de oude werf ligt, is de loskade tussen de Bier- en de Rederijhaven. De Jufferstraat lag ten westen van de Glashaven en liep van de Wijnhaven naar de Scheepmakershaven. Ze vormt een onderdeel van het zogenaamde Leuvehavenbekken.
De fotograaf is Henri Berssenbrugge en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...