Een deel van een afgedankte Falcon 9-booster die al zeven jaar door de ruimte zweeft, ligt op koers om 4 maart neer te storten op de maan. Dat meldt onder anderen Bill Gray van Project Pluto, een softwareprogramma om objecten in de buurt van de aarde mee te volgen.

Volgens Gray kan het volgens de huidige data niet anders dan dat de raket op het maanoppervlak zal neerstorten, hoewel nog niet bekend is waar precies en op welk tijdstip.

Volgens Ars Technica kan het gedeelte van de raket inmiddels worden aangeduid als een stuk ruimtepuin van 4.000 kilogram. Berekeningen wijzen verder uit dat het met een snelheid van 2,58 kilometer per seconde tegen de maan botst. Gray noemt het “aannemelijk” dat dit de eerste keer is dat een stuk ruimteapparatuur neerstort op de maan.

Veel impact zal de botsing overigens niet hebben. Zo zou er geen gevaar zijn voor huidige apparatuur op de maan. Wel kan het deel van de raket een krater van bijna 20 meter diep achterlaten. Het neerstorten is waarschijnlijk niet vanaf de aarde te zien.

De raket bracht in 2015 de DSCOVR-satelliet van NASA naar de ruimte. DSCVR staat voor Deep Space Climate Observatory en maakt foto’s van de ruimte. Ook voorspelt de satelliet zonnewinden, stromen van geladen deeltjes die door de zon worden uitgestoten.

Bron: NU.nl