Monument voor verzetslieden van muur gerukt en gestolen in Rotterdam-Noord

Het herdenkingsmonument Geloof en Vrijheid, dat hing aan de gevel van de 1e Pijnackerstraat 104 in Rotterdam, is door onbekenden van de muur gehaald en gestolen. Het monument hing aan het pand ter nagedachtenis aan drie Rotterdamse verzetslieden die in 1942 bij een inval om het leven kwamen.
Het is onduidelijk waarom het monument, dat op hout was bevestigd, is meegenomen. “We hebben wel een vermoeden”, zegt CBK-directeur Ove Lucas. “We hebben al twee keer eerder meldingen gehad van metaalopkopers waar iets van een kunstwerk terecht was gekomen. Dat vrezen we nu ook. Maar het is niet veel waard. Het is een legering.”
Inmiddels is bij de politie aangifte gedaan van de diefstal, die afgelopen weekeinde werd ontdekt door een alerte wijkconciërge. Ook de erfgenamen van kunstenaar Loeki Metz (overleden in 2004) zijn geïnformeerd. Zij noemen de ontvreemding ‘wrang’. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (CBK) is zeer ontsteld.
Het gedenkteken is in 1961 geplaatst ter herinnering aan drie verzetsleden die op deze plek zijn omgekomen: Jacob Jan Hamelink, Emanuel Zwitser en Teunis van Est. Zij zaten tijdens de bezettingsjaren in het verzet en kwamen in het gebouw ‘Geloof en Vrijheid’ van de Nederlands Hervormde kerk aan de 1e Pijnackerstraat in Rotterdam-Noord geregeld bijeen.
De groep werd geleid door Hamelink. Hij begon zijn verzetswerk via huiskamerbijeenkomsten. Ook was hij één van de eersten die persoonsbewijzen van Joden vervalste. In zijn huis in Haarlem ving hij meerdere Joodse onderduikers op.

Verraden

Op 18 oktober 1942 leidde Hamelink een vergadering in het gebouw aan de 1e Pijnackerstraat. De vergadering ging over het beter organiseren van het Nederlands verzet. De bijeenkomst bleek te zijn verraden zijn door een kennis van één van de deelnemers: het was de beruchte groep X van de Rotterdamse politie die binnenviel. Groep X was een gevreesde groep ‘foute’ agenten. Hamelink trok zijn revolver tijdens de inval. Hij werd direct doodgeschoten. Hamelink werd 40 jaar oud.
Emmanuel Zwitser was ook volop actief in het verzet. Hij pleegde onder meer overvallen voor bonkaarten en hielp mensen aan onderduikadressen. Bij de inval op 18 oktober 1942 probeerde hij nog te vluchten, tevergeefs. Zwitser werd 28 jaar oud. Het derde dodelijke slachtoffer was de 29-jarige Teunis van Es. Ook hij was vanaf het begin van de bezetting actief in het verzet. De gebeurtenis wordt elk jaar op 4 mei ter plaatse herdacht

Omschrijving kunstwerk

Het gestolen kunstwerk is een reliëf gemaakt van metaal. Het heeft de vorm van een fakkel. De fakkel staat symbool voor het verzetsvuur. Het bovenste deel van het reliëf stelt het verzet in het algemeen voor, uitgebeeld door een figuur, die met gespreide armen de eronder staande slachtoffers beschermt. Links vrouwen en kinderen, die weggevoerd worden; rechts mannen die te werk worden gesteld. De symbolen van het wezen van het verzet, Geloof en Vrijheid, zijn als twee kleine figuren op de schouders van de grote gestalte aangebracht.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...