De kerk van de Doopsgezinde Gemeente aan de Noordmolenwerf bij de Galerij, 1954

In de zeventiende en achttiende eeuw trokken grote groepen doopsgezinden (of mennonieten) uit ons land, het Rijnland, de Palts en Zwitserland per boot vanuit Rotterdam naar Amerika. In Pennsylvania zijn de ‘pennsylvania-dutch’ nu nog herkenbaar aan hun dialect. De onderdrukking die ze in de oude wereld hadden ondergaan maakte dat zij, eenmaal in Amerika, al snel in opstand kwamen tegen de slavernij.
Om de zelfde redenen verlieten ook veel doopsgezinden uit Rusland Europa. Zij gingen veelal naar Zuid-Amerika en Canada. Doopsgezinden in Rotterdam vingen hen solidair op en boden hun voedsel en onderdak. Om hen te helpen is in Rotterdam een bureau opgericht.
Rond 1900 werd de gemeente steeds vrijzinniger en deden in allerlei functies ook vrouwen hun intrede. In 1906 verschijnt het eerste jaarverslag voor alle leden en in 1917 wordt voor het eerst een blad uitgegeven. In 1920 krijgt de democratisering zijn beslag en doet ook een jongerenvereniging zijn intrede. In 1925 viert men het 150 jarig bestaan van het kerkgebouw.
Dit gebouw gelegen op de plaats van het huidige V en D pand, wordt in mei 1940 met het bombardement op Rotterdam verwoest.
In 1951 wordt de eerste steen van het nieuwe gebouw gelegd en in december van dat jaar wordt de eerste dienst gehouden. Nog zonder orgel, dat is pas in 1953 half klaar en in 1957 helemaal, gebouwd door de firma Flentrop
De fotograaf is F.H. van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van de site Doopsgezind Web https://www.dgrotterdam.doopsgezind.nl/text.php…
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...