Stuurloos vrachtschip bij daglicht naar Rotterdam gesleept

Het op drift geraakte vrachtschip Julietta D, dat maandag in aanvaring kwam met een olietanker, is maandagavond vastgelegd aan een sleepboot van Boskalis. Bij rustig weer en daglicht wordt de Julietta D. dinsdagochtend door Boskalis naar de Rotterdamse Beneluxhaven gesleept, meldt het Havenbedrijf.
Het schip dreef maandag stuurloos in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Daar heeft het schip waarschijnlijk de fundering geraakt van een zogeheten transformatorplatform, waar de opgewekte elektriciteit van windmolens samenkomt en wordt omgezet naar stroom die naar de wal kan worden getransporteerd.
Volgens de Kustwacht is over eventuele schade nog niets bekend. Het schip drijft op dit moment kilometers uit de kust. In de middag arriveerde de sleepboot Sovereign bij het vrachtschip, enkele uren daarna ging ook een tweede sleepboot op pad. Rond 19:00 uur lukte het de Kustwacht om een sleepkabel aan de Julietta D te bevestigen, waarmee het vrachtschip getrokken kan worden.
Om 21:15 uur was de situatie eindelijk stabiel.
Het vrachtschip lag maandagmorgen voor anker bij IJmuiden, maar het anker raakte los. Toen kwam het vaartuig in aanvaring met de olietanker Pechora Star. Er ontstond een gat in de Julietta D, waardoor veel water de machinekamer instroomde.
Op dat moment waren 18 bemanningsleden aan boord van het Duitse vrachtschip, dat onder Maltese vlag vaart. Ze zijn per helikopter naar Schiphol vervoerd. Ook de Belgische Kustwacht hielp mee met de reddingsactie.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...