De Bergweg bij de hoek met het Willebrordusplein, 1980

De Bergweg dankt zijn naam aan het voormalige dorp Hillegersberg, ook wel Den Berg genoemd. Hillegersberg werd in 1941 door Rotterdam geannexeerd. Nu is het een deel van de bestuurseenheid Hillegersberg-Schiebroek. Over de herkomst van de naam is veel gefantaseerd. Bekend is de legende van de reuzin Hillegonda (zie Hillegondaplein). Voorts gaat het verhaal dat Hillegersberg zijn naam te danken zou hebben aan Hildegard, echtgenote van graaf Dirk II van Holland. Deze was in de 10de eeuw eigenaar van Bergan, een versterkte plaats of gehucht op de berg ter plaatse van het huidige Hillegersberg. De historicus L.J. Rogier veronderstelt dat Hildeger de bouwheer van het kasteel is geweest. De relatie die wel gelegd is tussen de naam Hillegersberg en de heilige Hildegardis van Bingen wijst Rogier van de hand.
Het Willebrordusplein dankt zijn naam aan Willebrordus of Willibrord, ca. 658-739. Hij was de eerste evangelieprediker in deze streken. Volgens sommigen was hij één van de twee schutspatronen van Hillegersberg.
De foto is gemaakt door Wolter Wolters en komt van de site www.oudenoordenrotterdam.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...