Facebook-moederbedrijf Meta overweegt te vertrekken uit Europa als het concern geen data van Europese gebruikers meer mag uitwisselen met de Verenigde Staten. Die boodschap herhaalt het socialemediabedrijf in een document dat het concern heeft ingediend bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

Meta heeft al eerder gedreigd Facebook uit Europa te laten vertrekken. De Ierse autoriteiten hadden Facebook een verbod opgelegd vanwege de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de regeling over data-uitwisseling, het zogenoemde Privacy Shield. Persoonsgegevens zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in Europa.

Facebook waarschuwde direct dat het stopzetten van trans-Atlantische gegevensoverdracht “een verwoestende impact kan hebben op het bedrijf’. Het platform is afhankelijk van de verwerking van gebruikersgegevens om gerichte onlineadvertenties aan te kunnen bieden.

Onderzoek

Nu wordt er door de Ierse privacywaakhond nog onderzoek gedaan. Meta wacht in de zaak daarom nog op een definitief besluit. Dat komt vermoedelijk in de eerste helft van dit jaar. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat als er geen goede oplossing komt, “we waarschijnlijk niet in staat zijn om enkele van onze belangrijkste producten en diensten, waaronder Facebook en Instagram, in Europa aan te bieden”.

De zaak begon enkele jaar geleden met een klacht van de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems over Facebook Ireland, het Europese hoofdkantoor van het bedrijf. Schrems had bij de Ierse autoriteit voor databescherming geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan het moederbedrijf in de VS. Hij vroeg zich af of die in de VS wel voldoende beschermd waren.