Noord-Korea heeft geprobeerd het internationaal atoomagentschap (IAEA) te hacken, meldt de nieuwswebsite Nikkei Asia dinsdag op basis van een conceptrapport van de Verenigde Naties (VN).

Kimsuky, een groep hackers die wordt gesteund door de Noord-Koreaanse inlichtingendiensten, heeft volgens het rapport phishingaanvallen op medewerkers van het IAEA uitgevoerd. Bij phishing proberen criminelen bepaalde persoonlijke informatie te krijgen door hun slachtoffers bijvoorbeeld naar een nepwebsite te leiden en te laten inloggen.

Dezelfde groep hackers zou ook geprobeerd hebben VPN-netwerken van Korea Aerospace Industries, een van Zuid-Korea’s grootste defensiebedrijven, te hacken. Op deze manier wilden ze technologische gegevens stelen.

Het VN-rapport bevestigt ook eerdere berichtgeving van het private onderzoeksbureau Chainalysis, dat in januari naar buiten bracht dat Noord-Korea vorig jaar bijna 400 miljoen dollar (348 miljoen euro) had buitgemaakt met aanvallen op platforms die in cryptomunten handelen. Dat geld wordt volgens de VN gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens en raketten in Noord-Korea.

Het gaat om een conceptversie van een VN-rapport, meldt Nikkei Asia. Het rapport wordt in maart voorgelegd aan een VN-commissie die over sancties op Noord-Korea gaat.