Station Rotterdam Hofplein, 1948

Station Hofplein was het Rotterdamse eindpunt van de Hofpleinlijn, de voormalige ZHESM lijn tussen Rotterdam en Scheveningen. Het station was tot juni 2006 in gebruik bij de NS en vervolgens bij de RET als eindpunt van RandstadRail, tot de sluiting van het station in augustus 2010.
Het stationsgebouw op deze plaats werd geopend op 1 oktober 1908. Het bijzondere halfronde gebouw, ontworpen door Jacobus Pieter Stok werd gebouwd aan de centrumkant van het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht, met een onderdoorgang naar de perrons. Het stationsgebouw werd gebouwd aan het drukke vooroorlogse Hofplein, dat even ten oosten lag van het huidige Hofplein. Dit verklaart de naam van het station, die minder voor de hand liggend werd toen het naoorlogse station aan het einde van de vorige eeuw gesloopt was en de stationsingang ten noorden van het luchtspoor Rotterdam-Dordrecht kwam te liggen; het Hofplein was na de oorlog al westwaarts verplaatst, naar de locatie waar voordien de Diergaardelaan in het Slagveld overging.
Het station kwam op de plaats van enkele woningen en koffiehuizen, waaronder dat van het later bekend geworden café Loos. Loos heeft deze gedwongen situatie in zijn voordeel omgezet door zich tijdelijk onder het emplacement en later, prominent, in het stationsgebouw te vestigen: vergroot de luchtfoto om de naam ‘Loos’ midden bovenaan de gevel van het station te zien. Het stationsgebouw werd vernield tijdens het bombardement van 14 mei 1940.
In 1956 werd het tijdens het bombardement gesneuvelde voorgebouw opgevolgd door een nieuw stationsgebouw, ontworpen door Sybold van Ravesteyn. De gebruikte vormentaal en stijl werd ook toegepast in het stationsgebouw van Rotterdam Centraal Station dat in 1957 gereed kwam.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...