Overzicht van de weekmarkt op het Visserijplein gezien vanaf een flat aan de Gijsinglaan, 1977

Op de achtergrond de huizen aan de Jan Kobellstraat en rechts de Gijsingstraat.
De naam van het Visserijplein laat zich raden. Vanwege het grote aantal schepen dat hiervoor uitvoer werd de haringvisserij de Grote Visserij genoemd. Walvisvaarders waren er aanzienlijk minder. De walvisvaart werd daarom de Kleine Visserij genoemd. Ter plaatse van het Visserijplein lag van 1920 tot 1952 het Grote Visserijplein.
De Jan Kobellstraat dankt zijn naam aan de Delfshavense vee- en landschapsschilder Jan Kobell (1778-1814).
De Gijsingstraat is vernoemd naar Bernard Godfried Gijsing, burgemeester van Delfshaven van 1835-1840. Bij besluit van 28 november 1924 werd de Gijsingstraat gesplitst in een 1ste en 2de Gijsingstraat, terwijl een derde stuk Groote Visserijplein werd genoemd. In 1960 werd opnieuw een naamsverandering ingevoerd. De 1ste Gijsingstraat werd Gijsingstraat; de 2de Gijsingstraat ontving de naam Gijsinglaan.
De fotograaf is Willem Vermeer en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...