Groot-Brittannië moet de zilveren medaille van de 4×100 meter estafette op de Olympisch Spelen van Tokio inleveren. Sprinter Chijindu Ujah is betrapt op doping. De Nigeriaanse atlete Blessing Okagbare is voor tien jaar geschorst wegens dopinggebruik.

Ujah was al sinds de Spelen van augustus voorlopig geschorst, nadat de verboden stoffen ostarine en S-23 in zijn urine werden aangetroffen. Vrijdag besloot het internationale sporttribunaal CAS de straf definitief te maken.

Ujah eindigde met zijn teamgenoten Zharnel Hughes, Richard Kilty en Nethaneel Mitchell-Blake als tweede achter Italië. Canada pakte het brons en krijgt nu de zilveren medaille. China promoveert van de vierde naar de derde plaats.

“Ik accepteer de uitspraak van het CAS met veel verdriet”, zegt Ujah in een verklaring van UK Athletics. “Ik wil duidelijk maken dat ik zonder het te weten een besmet supplement heb geconsumeerd, wat heeft geleid tot de positieve test in Tokio.”

“Ik bied mijn excuses aan aan mijn teamgenoten”, zegt de 27-jarige atleet. “En ook aan hun families en begeleiders. Het spijt me dat ik deze situatie heb veroorzaakt, waardoor zij hun medaille verliezen. Ze hebben daar hard en lang voor gewerkt. Ik zal hier de rest van mijn leven spijt van hebben.”

De mondiale atletiekbond World Athletics moet gaan bepalen hoelang Ujah geschorst wordt.

Nigeriaanse Okagbare voor tien jaar geschorst

Okagbare werd voor tien jaar geschorst wegens meerdere overtredingen van de dopingregels. De 33-jarige Nigeriaanse maakte volgens de Athletics Integrity Unit (AIU) zelfs deel uit van een georganiseerd dopingregime in de aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio.

Vanwege deze “flagrante” schending van de dopingregels is haar straf veel hoger uitgevallen dan de gebruikelijke vier jaar schorsing.

Okagbare heeft een behoorlijke staat van dienst in de mondiale atletiek. Ze veroverde op de Zomerspelen van 2008 in Peking zilver bij het verspringen en won op de WK in Moskou van 2013 zilver bij het verspringen en brons op de 200 meter.

Ze werd in juli vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio na de series van de 100 meter betrapt op het gebruik van een verboden groeihormoon en uitgesloten van verdere deelname.

De atlete kreeg een schorsing van vijf jaar voor positieve tests op epo en menselijk groeihormoon, en nog eens vijf jaar erbij omdat ze weigerde mee te werken aan het onderzoek van de AIU, die de dopingzaken namens World Athletics afhandelt.

“We zijn blij met de beslissing van het tuchtcollege”, zei directeur Brett Clothier van de AIU. “Een schorsing van tien jaar is een krachtig signaal tegen opzettelijke en gecoördineerde pogingen om te frauderen op het allerhoogste niveau van onze sport.” Okagbare ontkent overigens alle beschuldigingen.