De Rotterdamse cementsteenfabriek ‘Van Waning’ aan de Nijverheidstraat, 1980

De Rotterdamse cementsteenfabriek ‘Van Waning’ aan de Nijverheidstraat 53, 2 juni 1980. Dit pand is een rijksmonument.
Jacob Isaac van Waning (Bleiswijk, 29 juli 1840 – Den Haag, 24 december 1917) was een Nederlandse architect, ingenieur en betonfabrikant.
In 1887 nam hij een failliete cementsteenfabriek over, die gevestigd was op zijn land. Op 21 juli 1888 begon hij hier de Rotterdamsche Cementsteenfabriek Van Waning en Co. In de jaren die volgden bouwde hij deze fabriek uit. In 1898 kreeg Van Waning & Co. de opdracht van koningin Emma om domein en paleis Het Loo van riolering te voorzien. Als uitvloeisel hiervan kreeg het bedrijf in 1903 het predicaat Koninklijk. Omdat Van Waning & Co. het enige bedrijf in Rotterdam was dat gewapend beton kon leveren profiteerde het bedrijf ook van de industriële ontwikkeling van die tijd. Vele bedrijfsvloeren, betongewelven voor bruggen en rioleringsstelsels zijn dan ook afkomstig van Van Waning. De voorgevel van het nieuwe hoofdkantoor aan de Nijverheidstraat werd geheel uitgevoerd in kunstzandsteen.
Het laat negentiende-eeuwse kantoorpand van de Koninklijke Rotterdamsche betonijzermaatschappij Van Waning is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, en tevens van bijzondere bouwhistorische waarde als herinnering aan de vroegste fase van betontoepassing in Nederland.
De oude foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De huidige foto komt van rijksmonumenten.nl. De informatie komt van Wikipedia en van rijksmonumenten.nl.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...