Foo Fighters-zanger Dave Grohl is naar eigen zeggen “heel erg doof”. De 53-jarige artiest is de afgelopen twintig jaar doorgekomen door te liplezen, iets wat door de coronapandemie en mondkapjes een stuk lastiger werd. Dat vertelde de muzikant in gesprek met radio-dj Howard Stern.

De frontman van Foo Fighters heeft tinnitus (oorsuizen) in zijn linkeroor en hoort hierdoor heel slecht als iemand aan die kant tegen hem praat, voornamelijk in publieke ruimtes. “Als je naast me zou zitten aan tafel zou ik geen woord verstaanIn een druk restaurant is het zelfs nog erger”, aldus Grohl.

Op het podium heeft Grohl er geen last van, omdat zijn geluidsman – met wie hij al ruim dertig jaar samenwerkt – “in zijn hoofd zit” en precies weet hoe hij het geluid moet mixen zodat de zanger het goed hoort. De rockster wil ook geen oortje in, omdat hij het geluid van het publiek en zijn bandleden ‘normaal’ wil horen.

Door zijn gehoorproblemen is Grohl begonnen met liplezen. De pandemie maakte dat wel een stuk lastiger. “Als iemand nu op me afstapt en mompelt met zo’n mondmasker op, dan zeg ik: ‘Ik ben een rockmuzikant, ik ben fucking doof. Ik hoor niet wat je zegt.'”