De Bijenkorf, 1935

Historisch Genootschap Roterodamum wil de gevelsteen van de oude Bijenkorf terug laten komen naar Rotterdam. Op de eerste foto uit 1935 is de steen rechtsonder van de glazen voorzijde te zien,Iedereen met hart voor de Rotterdam en haar geschiedenis kan nu een donatie doen via het platform voordekunst.nl. https://www.voordekunst.nl/…/13475-herplaatsing…
Doel is om binnen 100 dagen 50.000 euro in te zamelen om de beeldengroep te laten restaureren en een plek te geven op de vernieuwde Coolsingel.
De locatie is ondertussen bekend. De steen komt te staan op de oorspronkelijke plek van het prachtige ‘Magazijn de Bijenkorf’ van architect Dudok. De gevelsteen prijkte van 1930 tot 1960 aan het oude Bijenkorfgebouw.
Het is een geweldig monumentaal kunstwerk en een mooie herinnering aan de periode van voor de oorlog. De beeldengroep is 3,5 meter lang, 3 meter hoog en 75 centimeter breed. Het kunstwerk is in 1928 ontworpen door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde uit Haarlem in opdracht van de Bijenkorf.
Samen met restauratiebedrijf Meesters-In is een plan uitgewerkt voor restauratie en herplaatsing. In overleg met het Centrum voor Beeldende Kunst is een ontwerp voor een nieuwe sokkel gemaakt, door ontwerper Jan Konings.
Gemeente Rotterdam en verschillende fondsen en organisaties dragen bij en Roterodamum hoopt voor deze actie op grote steun van het (Rotterdamse) publiek. De eerste enthousiaste reacties en donaties zijn al binnen.
De foto’s komen uit het Stadsarchief Rotterdam en van Historisch Genootschap Roterodamum. De informatie komt van Historisch Genootschap Roterodamum.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...