Gezicht op de rooms-katholieke Kruisvindingkerk aan de Beukendaal (rechts) Links de Breeweg, 1935

Parochie, opgericht jaren 1920, in een toen in aanbouw zijnde wijk in Rotterdam-Zuid, aan de rand van tuindorp Vreewijk.

Grote, driebeukige basilicale kerk met breed middenschip en vierkante westtoren, opgetrokken in een traditionalistische stijl, onder invloed van het romaans. Gebouwd als zogenaamde volkskerk (alle gelovigen vinden in het middenschip een plaats met onbelemmerd zicht op het altaar) is het typerend in het oeuvre van H.P.J. de Vries. De ronde mozaïeken afbeeldingen van de Twaalf Apostelen werden in de jaren 1940 door L. Lourijsen aangebracht.

De Rotterdamse architect De Vries (1895-1965), winnaar van de Prix de Rome in 1918, was samen met onder andere A.J. Kropholler toonaangevend in de R.K. kerkbouw van het interbellum. Hij ontwierp destijds een aantal kerken, onder andere de Christus Koning in Rotterdam-Hillegersberg, de St. Jan de Doper in Leeuwarden-Huizum, de bedevaartskerk H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle en de St. Jan de Evangelist in Breezand.

Het orgel, dat vroeger achterin (onderin de toren) stond, staat nu in het koor. Kerk, pastorie en andere gebouwen in dit blok zijn in 2018 aangewezen als Gemeentelijk monument.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van reliwiki.nl. https://reliwiki.nl/…/Rotterdam,_Beukendaal_2…

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...