Het Pijnackerplein met de muziektent, 1930

Pijnacker is een plaats in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt tussen Rotterdam, Den Haag, Delft en Zoetermeer.

Het eerst nu bekende voorkomen van de naam Pijnacker (“Pinacker”) is van 1222. Andere naamsvarianten zijn Pinacre, Piinaker, Pijnacker, Pinaicker, Pijnaken of Pynaker. Het wordt wel verklaard als een samenstelling van akker ‘ploegland, bouwland’ en het middelnederlandse pine ‘straf, pijniging’, ter aanduiding van een strafplaats. Een andere betekenis van pine is ‘moeite, zware arbeid’ en dat zou kunnen wijzen op de inspanning die men zich moest getroosten om de akker te bewerken. Een verband met pijnbomen is niet waarschijnlijk.

Op het Pijnackerplein in het Oude Noorden staat de enige echte overgebleven muziektent (gemeentelijk monument) van Rotterdam. Deze muziektent kwam gereed in 1911 en werd ontworpen door bouwmeester Nederlof. Op Heyplaat, aan het Rondoplein, staat nog een muziekkoepel.

In de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20e eeuw werden er vele muziektenten gebouwd. In de loop der tijd nam de belangstelling voor de zogenaamde pleinconcerten echter af. Tijdens de 2e wereldoorlog sloopten de Rotterdammers een aantal muziektenten om aan brandstof voor de kachel te komen. Ook door vandalisme zijn er veel van deze bouwwerken verloren gegaan. De tent van Nederlof op het Pijnackerplein staat echter nog steeds fier overeind.

In 1971 is er een zogenaamde beatkelder onder de muziektent gebouwd. Hiervoor is de tent tijdelijk verplaatst en daarna door twee hijskranen weer op zijn oude plaats gezet. Deze gelegenheid nam men ook te baat om de muziektent een fikse opknapbeurt te geven. Ook nadien is de tent nog enkele malen gerenoveerd. Zo werd in 2000 het plein geheel geherstructureerd, waarbij men ook de muziektent niet vergat. Bij deze renovatie kwam de tent weer op zijn oude voet te staan.

De prentbriefkaart komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en van de site gilderotterdam.nl https://www.gilderotterdam.nl/index.php?P=HopMuzTent.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...