Canadese soldaten verblijven na de bevrijding in park Rozenburg, mei-juni 1945

Park Rozenburg dankt zijn naam aan Villa Rozenburg, een woonhuis aan de Oudedijk, waarvan het perceel zich uitstrekte tot aan de Kralingse Plas. In 1895 kwam Villa Rozenburg in het bezit van de gemeente Rotterdam. In 1945 verbleven Canadese soldaten in het park.
Het verhaal van een Canadese soldaat, uit het Vrije Volk van 19 mei 1945:
Als ik U vertel dat de tocht van Utrecht over Den Haag naar Rotterdam 5.30 uur duurde begrijpt U misschien iets van de geweldige ontvangst die hun bereid werd. De soldaten werden werkelijk uit hun wagens gehaald en in triomf rondgedragen overal waar zij kwamen.
Na de modder en de onreinheid van Sicilië en Italië deed hen de Hollandse zindelijkheid weldadig aan.
Wat mij persoonlijk aangaat kan ik U zeggen dat de gedachte die ik van Uw land had vrijwel met de werkelijkheid overeen blijkt te komen. Het is geweldig vlak en er worden veel klompen gedragen, terwijl iedereen fietst. Prachtig vind ik de schilderachtige kleding, die in sommige streken gedragen wordt, b.v. in Zeeland. Zeer onder de indruk ben ik van de eerbiedwaardige wijze waarop Uw volk feest viert.
Op dat gebied heb ik in andere landen heel andere dingen meegemaakt.
In Rotterdam en Amsterdam trof mij de droevige toestand waarin de kinderen verkeerden. Ik kon het hen duidelijk aanzien, dat zij honger hadden geleden. Verder viel mij op dat het gezinsleven bij U zo sterk ontwikkeld is. Alles concentreert zich om het huis. Dat is ook zo prettig voor de vele soldaten die in de gezinnen als vriend worden opgenomen. Ik kan U wel zeggen dat zij Uw land liefhebben om de huiselijkheid die de bewoners hun aanbieden. Voor mannen die vele jaren van huis zijn is het een zegen met gewone burgers te kunnen praten in een gewoon huis.
De foto’s heb ik gekregen via Tim van ‘t Veer. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 19 mei 1945.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...