De Karrensteeg met links het Van Hogendorpsplein, 1938

De Karrensteeg dankte haar naam aan het Stadskarrenhuis of de Stadspaardenstal. Deze was vroeger gelegen aan de Binnenvest bij de Coolscheweg of de Binnenwegse Poort, nadat de oude Schiedamse Poort was afgebroken. De vroedschap besloot in 1664 tot de verkoop van dit karrenhuis met de naastgelegen erven, nadat een nieuw pand was gebouwd bij de Oostpoort. In het midden van de 17de eeuw schijnt de steeg deze naam te hebben ontvangen. De steeg liep van de Schiedamsedijk naar de Schiedamsesingel ter hoogte van het huidige Churchillplein. Bij besluit B&W 3 november 1939 werd de naam ingetrokken.
Het Van Hogendorpsplein kreeg zijn naam op 26 oktober 1867 bij de onthulling van het standbeeld van mr. Gijsbert Karel graaf van Hogendorp. Op 26 oktober 1867 werd op het Boijmansplein het standbeeld onthuld van mr. Gijsbert Karel Graaf van Hogendorp, 1762-1834, de ontwerper van Nederlands grondwet en pensionaris van Rotterdam 1788-1795. Bij die gelegenheid kreeg het plein de naam Van Hogendorpsplein. Bij besluit B&W 3 november 1939 werd de naam Van Hogendorpsplein ingetrokken. Een gedeelte van dit voormalige plein heet nu Schielandstuin. Ten oosten van het plein ontstond een doorbraak ter plaatse van de Grote Pauwensteeg. De brede straat die op deze plaats kwam te liggen, werd Van Hogendorpstraat genoemd. Bij besluit B. 30 juni 1942 werd laatstgenoemde naam ingetrokken.
De foto komt uit de collectie Topografie Rotterdam en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam. De kaart uit 1936 komt van rotterdamkaart.nl
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...