Treinrit van 23 minuten loopt uit op zes uur vaststaan tussen Rotterdam en Breda

Ruim 200 treinreizigers hebben dinsdag urenlang vast gezeten op het treintraject tussen Rotterdam Centraal en Breda. Normaal gesproken duurt de reis 23 minuten. Nu deden de passagiers er bijna zes uur over.
De trein vertrok om 09:44 uur van Rotterdam Centraal, volgens de normale dienstregeling. Maar vlak na de Moerdijkbrug tussen Dordrecht en Breda kwam het voertuig stil te staan, net als een trein die daarachter reed. Een derde trein die onderweg was, kon nog omdraaien.
Pas na het middaguur kregen de reizigers in de eerste trein te horen dat er een evacuatietrein onderweg was. Die arriveerde ongeveer een uur later, maar bleek vanwege dezelfde storing ook niet weg te kunnen rijden. Een tweede evacuatietrein op een ander spoor heeft de reizigers uiteindelijk meegenomen. Om 15.50 uur kwamen zij aan op station Breda.
De ruim 200 reizigers in de tweede trein konden wel eerder geëvacueerd worden. Zij konden na 1,5 uur in een andere trein wegrijden.

Omslaande sfeer

“Na een paar uur stil te hebben gestaan, begon de sfeer wel om te slaan”, zegt Nassar Chakir, één van de reizigers die in de eerste gestrande trein zat. “Je hoorde mensen hardop vloeken en balen.” Hij was om 09:23 uur op station Den Haag Holland Spoor in de trein gestapt om naar zijn werk te gaan. “Daar gaat vandaag niet veel meer van terechtkomen”, zegt hij via de telefoon tegen de NOS, vlak na aankomst op station Breda.
Behalve de urenlange vertraging vond Chakir het vervelend dat hij geen kant op kon. “Dat had iets benauwends. We zaten vast”, zegt hij. Hij vindt ook dat reizigers onvoldoende op de hoogte werden gehouden over het evacuatieplan. “Er werd erg slecht met ons gecommuniceerd.”
Op Twitter zijn vergelijkbare klachten te lezen. “Half uur geleden omgeroepen dat er binnen 10 minuten een sleeptrein zou komen. Nog niets gebeurd”, schrijft een moeder op Twitter, wier dochter in de gestrande trein zat.

Plek waar je lastig wegkomt

Spoorbeheerder ProRail en de NS laten in een gezamenlijke reactie weten dat er een technische storing was waardoor de trein stil kwam te staan. De machinist zou te hard geremd hebben op een ‘ongelukkige plek’ op het traject van de hogesnelheidslijn, zegt een woordvoerder van ProRail. “Het is een plek waar je lastig wegkomt als de trein stilstaat.”
De NS en ProRail gaan uitzoeken wat er precies mis is gegaan en waarom de machinist op dat punt in het traject remde, zegt de woordvoerder. De klachten over de communicatie zijn hem bekend. “Maar ik hoor ook verhalen over een gemoedelijke sfeer in de trein en een goede informatievoorziening”, zegt hij. “Hoe dan ook: we vinden we het vervelend dat reizigers het zo hebben ervaren, daar bieden we dan ook onze excuses voor aan.”
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...