Geen grap: vijf centimeter sneeuw verwacht op 1 april

Het zou goed kunnen dat vrijdag 1 april begint onder een wit deken. En nee, dat is geen grap. Er komt sneeuw aan!
Het leek er eerst even op dat de verwachte neerslag buiten Nederland zou vallen. “Maar er is in de afgelopen dagen het een en ander opgeschoven, waardoor de storing met neerslag over België heentrekt”, legt weerman Stefan van der Gijze uit. “Daardoor ontstaat er een koude noordelijke stroming, waarbij er koude lucht wordt aangevoerd. Er zit ook een neerslagzone omheen gekruld, die morgenavond onze regio binnenkomt. Doordat die lucht zo koud is, valt die neerslag als sneeuw.”
En die sneeuw kan best even blijven liggen, ook al is de aarde nog wat warm. “Doordat de neerslag intensief is en de bodem dan snel afkoelt, zal de sneeuw blijven liggen op auto’s en grasvelden. Later in de nacht volgen ook de wegen”, legt de weerman van Rijnmond uit.

‘Je moet er vroeg bij zijn’

Van der Gijze verwacht dat er vrijdagochtend maar liefst vijf centimeter sneeuw zal liggen. “En ik zou niet eens opkijken als er lokaal meer dan vijf centimeter valt. Sneeuw is altijd wel vrij lastig te voorspellen.” De weerman denkt dat mensen er relatief vroeg bij moeten zijn. “Ik denk dat de sneeuw tot rond 09:00 uur blijft liggen. Het verkeer zal vrijdagochtend hier zeker last van gaan hebben.”

Volgens de weerman valt er eens per drie jaar sneeuw in april. “Toevallig hadden we vorig jaar ook sneeuw in april, maar wat uitzonderlijk in deze maand is, is dat deze sneeuw blijft liggen. Zo was dat in deze eeuw in 2001, 2003, 2005 en 2016 ook het geval, maar dat was altijd zeer lokaal of minder dan vijf centimeter. Wat we vrijdag gaan krijgen, is vrij uniek.”
Daar komt ook nog eens bij dat de afgelopen dagen in onze regio warm waren. “Dat maakt de contrasten erg groot: van de korte broek naar de slee”, lacht Stefan.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...