Feyenoord – Slavia Praag eindigt na een achtbaan van emoties in anticlimax

In een waar spektakelstuk heeft Feyenoord donderdagavond in de kwartfinale van de Conference League op de valreep genoegen moeten nemen met een gelijkspel. Tegen Slavia Praag stond het een kwartier voor tijd nog 1-2, maar leken de Rotterdammers het duel dankzij doelpunten van Marcos Senesi en Orkun Kökcü alsnog naar zich toe te trekken. In de slotminuut van de blessuretijd sloeg het noodlot echter toch nog toe en kwam Slavia langszij: 3-3.
De man die in de afgelopen vijf Europese wedstrijden op rij scoorde, werd tegen Slavia Praag verrassend genoeg gepasseerd door trainer Arne Slot. Bryan Linssen, die zijn basisplaats op zijn beurt verloor na een reeks mindere optredens, kreeg weer de voorkeur boven Cyriel Dessers.

Weer Sinisterra

Het eerste schot van de wedstrijd was van Ibrahim Traoré, wiens schot van richting werd veranderd en door Marciano tot inworp werd gewerkt. In de tegenstoot was het vervolgens Luis Sinisterra die Feyenoord al vroeg op voorsprong bracht. De Colombiaan trok vanaf de linkerkant naar binnen en legde de bal in de korte hoek binnen. De Colombiaan evenaarde daarmee het record van meest trefzekere Feyenoorder in één Europees seizoen, dat hij nu deelt met Lex Schoenmaker (1973/1974) en Pierre van Hooijdonk (2001/2002).
Tekst gaat verder onder het fragment.
Ondanks het feit dat Feyenoord het heft na die openingsgoal duidelijk in handen nam en op jacht ging naar de 2-0, werd Yira Sor – de spits die in de voorgaande vier Europese duels namens Slavia liefst vijfmaal trefzeker was – gevaarlijk. Na een moment van onachtzaamheid in de Rotterdamse defensie krulde de Nigeriaanse spits de bal maar net naast.
Feyenoord was na dat moment direct weer bij de les en liet de Tsjechen in het halfuur dat volgde in het eerste bedrijf niet meer gevaarlijk worden. De Rotterdammers zelf daarentegen creëerden geregeld gevaar. Orkun Kökcü was vanuit de tweede lijn nog wel het dichtst bij de 2-0, maar de lat voorkwam een tweede Feyenoord-treffer.
Ook Tyrell Malacia, die het probeerde van net buiten de zestien, en Sinisterra waren dichtbij. De maker van de eerste goal belandde in een identieke situatie als bij de openingstreffer, ging op snelheid langs zijn directe tegenstander, maar vond ditmaal wel Ondrej Kolar op zijn weg.

Mentale tik

Maar als je zelf je kansen niet benut, vertelt een oude voetballes dat de bal er best wel eens aan de andere kant in kan vallen. En dat gebeurde dan ook in De Kuip, waar Peter Olayinka een mentale tik uitdeelde aan Feyenoord door een paar minuten voor rust voor de gelijkmaker te zorgen. De vraag rees of Sor op de doellijn niet hinderlijk buitenspel stond: hoewel de aanvaller de bal niet raakte, kon Gernot Trauner door zijn actie niet ingrijpen. De situatie werd door het arbitrale trio echter niet als dusdanig ingeschat en een VAR is er in de Conference League pas in de finale. De goal telde.
Voordat de spelers aan de thee konden, sloeg na het rustsignaal de vlam nog even in de pan. Assistent-trainer Marino Pusic ging verhaal halen bij de arbiter, die hem de rode kaart onder de neus hield. Ook Marciano en Slavia’s Olayinka gingen op de bon na een opstootje. Zij kregen geel.

Rollercoaster

Feyenoord moest zich derhalve herpakken in de tweede helft. Het tempo lag in de openingsfase een stuk lager dan voor rust; het aantal gele kaarten nam daarentegen gestaag toe. Naast Marciano ontvingen ook Gernot Trauner en Marcus Pedersen in de eerste helft geel. Marcos Senesi kon kort na rust aan dat rijtje worden toegevoegd. De spelers die voorafgaand aan het duel met Slavia op scherp stonden – Guus Til, Tyrell Malacia en Fredrik Aursnes – bleven donderdag verschoond van een nieuwe kaart.
Feyenoord liet de wedstrijd in het vervolg van het tweede bedrijf uit handen glippen en zag de wedstrijd voorzichtig kantelen in het voordeel van de Tsjechen. Zo kon Sor alleen op Marciano af, maar roeide de aanvaller de bal wild in het zijnet. De volgende kans was echter wel besteed aan de jongeling, die er op aangeven van Ivan Schranz 1-2 van maakte.
Een ware rollercoaster volgde. De Rotterdammers moesten andermaal in de achtervolging en deden dat – niet voor het eerst dit seizoen – met verve. Eerst maakte Marcos Senesi er na een zelf opgezette aanval 2-2 van, waarna Slavia Praag door een rake vrije trap van Orkun Kökcü zelfs nog op de knieën leek te worden gedwongen. Leek, want in de absolute slotseconde zorgde Ibrahim Traoré voor een enorme anticlimax in De Kuip door uit een corner alsnog de 3-3 binnen te frommelen.

Feyenoord – Slavia Praag 3-3 (1-1)

10′ 1-0 Luis Sinisterra
41′ 1-1 Peter Olayinka
67′ 1-2 Yira Sor
74′ 2-2 Marcos Senesi
86′ 3-2 Orkun Kökçu
90+5′ 3-3 Ibrahim Traoré
Bijzonderheid: Rode kaart voor Marino Pusic (assistent-trainer Feyenoord) tijdens de rust
Opstelling Feyenoord: Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kökçü (89′ Hendrix), Til (64′ Toornstra); Nelson (77′ Jahanbakhsh), Linssen (64′ Dessers), Sinisterra
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...