De Bergweg bij de hoek met de Zwart Janstraat, 1976

De Bergweg dankt zijn naam aan het voormalige dorp Hillegersberg, ook wel Den Berg genoemd, dat in 1941 door Rotterdam werd geannexeerd. De Bergweg heette vóór 1897 Oost-Blommersdijkschenweg. De Bergweg maakte deel uit van de oude 12de eeuwse zeedijk. De naam ‘Berchwech’ komt in 1387 voor het eerst voor. In de 19de eeuw treft men ook de naam Blommersdijksche Straatweg aan.

De Zwart Janstraat is vernoemd de smid ‘Swart Jan’, die als eerste door de Spaanse soldaten onder Bossu op 9 april 1572 bij de Oostpoort werd vermoord. De naam werd in 1887 door de bouwondernemer gegeven.

De fotograaf is R. van der Meer en de dia komt van www.rovm-digitaal.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...