Is het een raket? Een komeet? Mysterieuze lichtstreep verschijnt hoog tussen de sluierwolken

“Wat is dit? Beetje geschrokken. Raket of komeet?” Hatice is niet de enige die maandagavond rond 22:00 uur een mysterieuze flikkerende streep oranjegeel licht in de lucht zag. De lichtstreep werd gespot in Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam en in de Hoeksche Waard. Zelfs in Tilburg en Breda zagen mensen de vlam in de lucht.
Een komeet in de dampkring of een raket kan het niet zijn geweest. De lichtstreep bleef een tijdlang op dezelfde plek in de lucht zweven. Dat het vanuit Rotterdam in het zuiden te zien was, in de Hoeksche Waard in het oosten en in Tilburg richting het westen, was bruikbare informatie om deze mysterieuze verschijning op te lossen.
Weerman Ed Aldus vroeg wat rond en kwam tot de conclusie dat het een hele sterke lichtbron op de grond moet zijn geweest die tussen de wolken door schijnt.
De beste verklaring bevindt zich in Moerdijk. Daar zit een fabriek van Shell, die deze dagen groot onderhoud uitvoert. De fabriek wordt schoongemaakt, gecontroleerd en opnieuw opgestart. Dat afsluiten en opstarten gaat altijd gepaard met het het bekende fakkelen. Daarbij worden gassen verbrand en dat is altijd te zien aan een enorme vlam. Op dit moment wordt er bij Shell Moerdijk al anderhalve dag gefakkeld.

IJskristallen

De enorme vlam bij Shell was maandagavond ook te zien in de wolken, omdat het werd weerkaatst op ijskristallen van de hoge sluierwolken. Dat zijn wolken die helemaal uit ijskristallen bestaan. Die ijskristallen zijn een soort hele kleine spiegeltjes. Daardoor leek het net alsof er een grote vlam tussen de wolken danste, maar het was ‘gewoon’ een weerspiegeling van een vlam iets dichterbij de grond.
Een bijzonder fenomeen waarbij een paar omstandigheden bij elkaar zorgden voor een spectaculair gezicht dat veel mensen opviel, en soms een klein beetje beangstigde.

Geen Saharastof

Met Saharastof of -zand heeft het niets te maken. Dat bereikt ons pas dinsdagavond, maar kan ook zorgen voor een bijzondere kleur in de lucht rond zonsondergang.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...