Brand in Botlek nog niet uit: ‘We zijn met drie graafmachines bezig geweest om de hoop uit elkaar te trekken’

Urenlang zijn de hulpdiensten bezig geweest om de brand bij metaalrecylingbedrijf EMR in de Botlek onder controle te krijgen. “Het is vooral de grote hoeveelheid schrootafval die het zo moeilijk maakt. Dat is bijna niet voor te stellen”, zegt Kenneth van Veen van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Het is de derde keer in vier jaar dat brand uitbreekt bij EMR.
De eerste meldingen van de brand in de berg van 40 duizend ton afval kwamen woensdagavond rond 22:30 uur al binnen. Aan het begin van de ochtend meldde de brandweer dat alles onder controle is. Dat betekent nog niet dat de hulpdiensten allemaal naar huis kunnen: “We hopen de brand aan het einde van de dag helemaal uit te hebben”, zegt Van Veen. “We dachten eerst nog dat het een aantal dagen zou duren.”
Ook verslaggever Dave van der Wal ziet ‘s ochtends dat het ergste voorbij is: “Er is geen rookontwikkeling meer, geen brand meer. Je ruikt nog wel dat er brand heeft gewoed.”

Hulp van blusboten

Om de brand te bestrijden werden flink wat manschappen opgetrommeld. “Zo’n berg schrootafval moet uit elkaar worden gehaald. We zijn met drie graafmachines bezig geweest om de hoop uit elkaar te trekken. Daarnaast hebben blusboten geholpen”, laat de woordvoerder van de veiligheidsregio weten.
Niet alleen zijn de vlammen onder controle, ook de rookoverlast is aanzienlijk minder, meldt Van Veen. Meldingen van stank kwamen voornamelijk uit Schiedam en Vlaardingen. Omwonenden in die plaatsen kregen ook een NL-Alert. Daarnaast kwamen klachten uit Berkel en Rodenrijs en volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio zelfs uit Alphen aan den Rijn.
Rookwolken bij brand in schrootafval in Botlek

Rookwolken bij brand in schrootafval in Botlek

Oorzaak moet worden onderzocht

Volgens Van Veen is de lucht die mensen ruiken erg vies: “Het gaat om een plastic smeltlucht, vermengd met een olieachtige geur.” De brandweer heeft uitgezocht of het een gevaarlijke lucht is: “We hebben geen gekke waardes gemeten”, aldus de woordvoerder. Toch blijft het advies om ramen en deuren gesloten te houden als je stank ervaart. “Zet ook de mechanische ventilatie uit.”
Over de oorzaak van de brand valt nog weinig te zeggen. “Onderzoek moet uitwijzen wat hier precies is gebeurd”, aldus Van Veen. Het is nog speculeren hoe het kan dat in relatief korte tijd opnieuw brand uitbreekt bij het metaalbedrijf: “Het is best wel bijzonder als dit een paar keer gebeurt. Het is goed om daar met z’n allen eens naar te kijken en te zien waarmee we ze kunnen helpen.”
Een medewerker van het bedrijf vertelde tegen verslaggever Van der Wal dat het lastig is om dit soort branden te voorkomen: “Het heeft vaak te maken met isolatiemateriaal dat tussen het metaal ligt. Er ontstaat vervolgens broei en dat gaat smeulen.”
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...