De politie zou in oktober een complotdenker hebben gedwongen om een Telegramkanaal te wissen. Dat meldt BNR Nieuwsradio vrijdag op basis van een proces-verbaal dat de zender in handen heeft. Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent de beschuldiging.

Het OM maakte in oktober bekend twee chatkanalen op Telegram te hebben gesloten. Gebruikers van de kanalen ‘Bataafse Republiek’ en ‘Bataafs Nieuws’ deelden er bedreigingen en opruiingen aan het adres van bestuurders. De kanalen hadden meer dan dertienduizend leden.

Destijds meldde het OM ook dat de beheerder van een derde chatkanaal, ‘Herhaling RPJ’, deze vrijwillig had verwijderd. Volgens BNR Nieuwsradio blijkt uit het proces-verbaal van de politie echter iets anders.

Daarin is volgens de zender te lezen dat twee agenten op 8 oktober een huisbezoek brachten aan de beheerder van het kanaal. De officier van justitie overlegde telefonisch met de politie ter plaatste en zou met strafvervolging hebben gedreigd als de man het kanaal niet ter plekke zou verwijderen. Volgens experts mag dat volgens de wet niet.

Het OM zegt in een reactie tegen BNR Nieuwsradio dat het kanaal wel degelijk vrijwillig is verwijderd. De organisatie zegt Telegram niet direct te hebben benaderd met een verzoek tot sluiting, omdat het sociale medium daar nooit aan meewerkt.