Feyenoord trekt spektakelstuk naar zich toe en klopt Olympique Marseille

Feyenoord heeft donderdagavond een eerste stap gezet richting de finale van de Conference League. In een waar spektakelstuk werd Olympique Marseille met 3-2 verslagen in De Kuip. Daarmee reizen de Rotterdammers volgende week voor de return met een minimale voorsprong richting het zuiden van Frankrijk.
Vanaf de allereerste seconde kolkte De Kuip en regende het over en weer kansen. Zo kon Cyriel Dessers Feyenoord binnen zeven minuten al op voorsprong zetten, maar schoot hij naast. Aan de andere kant kreeg Bamba Dieng twee enorme kansen in het eerste kwartier. Feyenoord-doelman Ofir Marciano en een gebrek aan scherpte bij de Senegalese aanvaller voorkwamen een vroege Franse voorsprong.
Tekst gaat verder onder de foto.
De sfeeractie in De Kuip, vlak voor de aftrap van Feyenoord-Olympique Marseille

De sfeeractie in De Kuip, vlak voor de aftrap van Feyenoord-Olympique Marseille© VK Sportphoto – Yannick Verhoeven

Vlak na de gemiste kansen van de Fransen ontplofte De Kuip twee keer in korte tijd. Na een kleine achttien minuten spelen punterde Dessers, wie anders, de 1-0 achter Marseille-doelman Steve Mandanda. Daar ging ook een uitstekende actie van Luis Sinisterra aan vooraf. De Colombiaan schoot de bal zelf twee minuten later binnen. Op aangeven van Reiss Nelson was zijn van richting veranderde schot Mandanda te machtig.
De Kuip schudde op zijn grondvesten, een finaleplaats lonkte al voor Feyenoord. Maar uit het niets kwam Marseille terug in de wedstrijd. Na zijn eerdere gemiste kansen schoot Dieng de bal nu wel binnen. Een hard geplaatst schot in de korte hoek was Marciano te machtig.
Vijf minuten voor rust was de volgende domper daar voor Feyenoord. Na een voorzet van Mattéo Guendouzi kreeg Marciano de bal niet lekker weg, de rebound was wel besteed aan middenvelder Gerson: 2-2. Daarmee eindigde een spectaculaire eerste helft uiteindelijk toch zonder verschil.

Scherpe Dessers

Die gelijke stand was meteen na rust alweer verdwenen. Na nog geen tien seconden spelen in de tweede helft profiteerde Dessers van een te korte terugspeelbal van Marseille-verdediger Duje Caleta-Car, door een-op-een met Mandanda geen fout te maken. De tweede van de avond voor de spits van Feyenoord, zijn tiende deze Conference League.
Tekst gaat verder onder het fragment.
Na de 3-2 bleef het een tijdje stil. Het hoge kansentempo uit de eerste helft kwam na rust niet terug, een prachtige tackle van Tyrell Malacia vlak voor Dieng zijn tweede van de avond dacht te kunnen gaan maken was het eerstvolgende hoogtepunt na de 3-2 van Dessers. We waren inmiddels wel twintig minuten verder.
Een kwartier voor tijd kreeg Dessers, in een voor Feyenoord moeilijke fase, de uitgelezen mogelijkheid op zijn derde van de avond. In eerste instantie kreeg hij de bal niet langs Mandanda, de rebound verdween daarna ver naast.
In de slotfase was de koek op bij Feyenoord, maar verdedigde het de voorsprong zonder al te grote problemen. Marciano verrichtte nog een onbewuste redding op een schot van Dieng en een bewuste op een poging van Dimitri Payet, maar een derde Franse treffer viel er niet meer. Sterker nog, in de laatste minuten kreeg invaller Alireza Jahanbakhsh nog een enorme mogelijkheid op de 4-2 en een riantere uitgangspositie. Het feest was er bij het Legioen na het laatste fluitsignaal niet minder om.

Feyenoord – Olympique Marseille 3-2 (2-2)

18′ Cyriel Dessers 1-0
20′ Luis Sinisterra 2-0
28′ Bamba Dieng 2-1
40′ Gerson 2-2
46′ Cyriel Dessers 3-2
Opstelling Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Kökcü (82′ Hendrix), Til (89′ Pedersen); Nelson (65′ Linssen), Dessers (82′ Jahanbakhsh), Sinisterra
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...