Kruidenier mevrouw E. Kerkhof-Bos en personeel voor haar winkel aan de Jodensteeg, 1916. Op het bord links staat: 1891-1916 Ter herinnering van de Jodensteeg

De Jodensteeg liep van de Jufferstraat naar de Glashaven ten noorden van de Zuiderkerk. Ze was oorspronkelijk genaamd Glasdwarsstraat of Dwarsglasstraat. Sinds 1674 komt ze voor als Jodensteeg. Dat de Hoogduitse Joden toen hun godsdienstoefeningen hielden in een huis, gelegen aan de westzijde van de Glashaven, met een vrije uitgang uitkomende in de Glasdwarsstraat, zal de naam wel moeten verklaren.

In 1678 werd de Joodse Gemeente eigenares van het huis met een pakhuis daaronder en een loods en erven daarachter. Bij de uitgifte van de erven voor het Glashuis in 1614 werd de straat reeds vermeld. In 1725 is deze synagoge vervangen door het gebouw dat tot aan het bombardement in mei 1940 aan de Boompjes stond. Bij besluit B. 3 april 1944 werd de straatnaam ingetrokken.

De foto komt uit de collectie Topografie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...