Een tram van lijn 3 op de hoek van de Maaskade en de Thorbeckestraat op het Noordereiland, 1964

De Maaskade loopt langs de Maas aan de noordzijde van het Noordereiland.

In 1600 is het nog niet bestaande Noordereiland een zandplaat aan de oever van de Maas, waar misdadigers verhangen werden aan de admiraliteitsgalg. Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die onder leiding van C.B. van der Tak tussen 1872 en 1874 werd gegraven. Door het graven van de Noorderhaven werd het Noordereiland afgescheiden van het toenmalige eiland Fijenoord.

De Thorbeckestraat draagt de naam van Johan Rudolph Thorbecke, 1798-1872, liberaal staatsman. Hij was lid van de Tweede Kamer en leider van drie kabinetten. Onder zijn tweede kabinet kwam in 1863 de wet op de Nieuwe Waterweg tot stand en verkreeg Rotterdam in 1864 een spoorwegverbinding met Dordrecht.

De foto komt van de site rovm-digitaal.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...