Coolsingel, 1970

Zweedse wittebroodmaaltijd op de Coolsingel ter herdenking van het wittebrood dat Zweden vijfentwintig jaar eerder naar hongerend Nederland stuurde, 5 mei 1970.

Uit het Vrije Volk van 6 mei 1970:
VIJFTIENHONDERD Rotterdammers (uit alle kringen van de bevolking, zo is verzekerd) hebben gisteren op de Coolsingel voor het stadhuis aangezeten aan een Zweedse wittebrood-maaltijd. Dit ter herinnering aan het kostelijk brood dat de Zweden naar de hongerende Nederlanders stuurden.

Al zeer vroeg waren uitgebreide ploegen mannen bezig de zeer vele tafels op het plaveisel te zetten. Met vrachtwagens vol werden de boterhammen en het beleg aangevoerd.

Toen de maaltijd begon, waren er nog plaatsen over. Er werd meegedeeld dat kinderen onder de veertien jaar mee konden aanzitten. Door buitenlanders werd dat niet begrepen, met het gevolg dat volwassen Zweden, Engelsen, Duitsers enz.-met de jeugd meesprintten.

De buitenlanders werden naar de hal van het stadhuis verwezen. En daar kregen ze hun portie van het Zweedse wittebrood.

De fotograaf is H.M. Vrijmoet en de foto komt uit de collectie historiefoto’s van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 6 mei 1970.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...