Google laat je binnenkort wachtwoordloos inloggen op Chrome en Android

Google gaat mensen ergens in het komende jaar zonder wachtwoord laten inloggen op websites of apps, maakt het techbedrijf donderdag bekend. De functie moet het gebruik van zwakke wachtwoorden buitenspel zetten.

Wachtwoordloos inloggen komt beschikbaar op Android-telefoons en in de Chrome-browser. Door bij sites en apps in te loggen hoeft dan geen wachtwoord meer ingevuld te worden. “Het enige wat je hoeft te doen, is je telefoon ontgrendelen”, schrijft Google.

Voor het uitfaseren van wachtwoorden werkt Google evenals Apple en Microsoft samen met de FIDO Alliance. Dat is een belangengroep die pleit voor veiligere manieren van inloggen.

Mensen die zonder wachtwoord willen werken, maken gebruik van een FIDO-sleutel die op de telefoon wordt bewaard. Die sleutel zou veiliger werken dan een wachtwoord en wordt alleen getoond aan een inlogscherm als de telefoon is ontgrendeld.

“Om bij een website op de computer in te loggen, heb je alleen een telefoon in de buurt nodig”, legt Google uit. “Je krijgt een bericht om de telefoon te ontgrendelen als je ergens wil inloggen. Als de telefoon is geopend, kun je zonder extra wachtwoord inloggen.”

Google zegt dat de sleutel ook veilig is als een telefoon kwijtraakt. “De sleutel kan veilig op een nieuwe telefoon worden gezet via een back-up in de cloud.”

Wachtwoorden blijven nog wel even

Ook Apple en Microsoft hebben plannen uit de doeken gedaan om afscheid te nemen van het wachtwoord. Zo kunnen mensen al inloggen bij Microsoft-accounts via alternatieven, zoals gezichtsherkenning of via een toestuurde sms met een unieke code. Apple test een manier om in te loggen bij sites in Safari via de gezichtsscanner of vingerafdrukscanner van iPhones.

Toch duurt het mogelijk nog jaren voordat wachtwoorden echt helemaal verdwijnen. “We begrijpen dat niet alle toestellen en sites er klaar voor zijn”, schrijft Google. “Wachtwoorden blijven deel uitmaken van ons leven zolang we deze transitie maken, dus we blijven werken aan manieren om bestaande inlogsystemen beter te beveiligen.”

Bron: NU.nl

No votes yet.
Please wait...