Lijnbaan, 1976

De met pensioen gaande R. Weijers (Rinus de postbode) rijdt met zijn fietscarry op de Lijnbaan, 18 september 1976. Bij restaurant Scheffers werd hem een afscheidsreceptie aangeboden door de winkeliers.

De heer M. VVeijers („ze noemen me Rinus”) is 64 jaar oud. Sinds 1943 is hij postbesteller. De laatste 23 jaar bestelde de heer Weijers de post op de Lijnbaan. Met zijn opvallende fietscarry was hij een geziene gast bij de winkeliers. Morgen neemt Rinus de postbode afscheid van zijn vrienden en vriendinnen op de Lijnbaan. Hij gaat met pensioen.

„Ja, in ’43 ben ik bij de post begonnen als leerling. Ik bracht brieven en kaarten rond in de buurt van het Marconiplein, waar toen nog een postkantoor was. Na veertien dagen moest ik het alleen proberen. Dat viel echt niet mee want het was een moeilijke tijd. De post werd toen nog tweemaal per dag bezorgd. Van de Duitsers moest er verduisterd worden. Daarom ging er zo’n donkerblauw glaasje over mijn zaklantaren.

Na een jaar of zes verhuisde de heer Weijers naar de treinendienst. „Op het station D.P., Delftse Poort betekent dat. Het was leuk werk met verschillende werktijden. Ik ben ook nog ‘es’ in slaap gevallen. Ik had de late dienst en we wachtten op de nachttrein. Het was erg koud en dus klommen een collega en ik in een stilstaande trein. We vielen in slaap en het ding ging rijden. In Schiedam zijn we uitgestapt. Een uitbrander van de chef was het onvermijdelijke gevolg. Maar het liep allemaal met een sisser af. Daarna ging ik de post op de Lijnbaan bezorgen. In het begin was de Lijnbaan nog lang niet wat het nu is. Er werd nog gebouwd en het was er niet erg druk. Dat is in de loop der jaren heel anders geworden. Maar ik heb er ook heel wat winkels zien vertrekken; Gerzon bijvoorbeeld. Die was van de ene op de andere dag failliet. En mij hadden ze niets verteld, voegt de postbode er een beetje verontwaardigd aan toe
Op de Lijnbaan kreeg de heer| Weijers zijn fietscarry. Zijn grote trots. „lk had ook wel een motorcarry kunnen krijgen, maar daarmee kan je nou eenmaal niet over de Lijnbaan rijden.

Drieëntwintig jaar lang was postbode Weijers een opvallende verschijning in Rotterdams winkelcentrum. Mevrouw Weijers vertelt: „Rinus wordt er op handen gedragen. Hij is bij elke winkel langs geweest om afscheid te nemen. Maar de mensen wilden hem niet zo maar laten gaan. Daarom wordt mijn man morgen gehuldigd, om elf uur, bij Scheffers.”

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 17 september 1976.

No votes yet.
Please wait...